Módszereim

Az alábbiakban részletesebben bemutatom az általam használt módszereket.

Gyógyszeres kezelés

A pszichofarmakonok a központi idegrendszer működésére ható gyógyszerek. Különféle betegségcsoportokban hatékonyan alkalmazhatók. Bizonyos állapotokban (szkizofrénia, paranoid zavar, bipoláris zavar, súlyos depresszió, demencia) ritkán nélkülözhetőek. A pszichiátriában alkalmazott gyógyszerekről sok téves információ kering. Nem változtatják meg a személyiséget, nem teszik befolyásolhatóvá a pácienst, és ambuláns kezelés során soha nem az a cél, hogy leszedált, tompa betegek kerüljenek ki a rendelésről. Pácienseim jelentős része aktív, dolgozó, egyetemre járó, autót vezető, gyermeket nevelő ember. Mindig arra törekszem, hogy ezen funkcióikat változatlanul, vagy ha pszichés panaszaik rontották azokat, a korábbi szinten tudják ellátni. Gyógyszeres kezelést valamilyen mentális zavar (hangulatzavar, szorongás, pszichózis, organikus kórképek) esetén alkalmazunk.

Milyen gyógyszereket alkalmazunk a pszichiátriai gyakorlatban?

  • Antidepresszívumok: hangulatjavító gyógyszerek, egy részük jelentős szorongáscsökkentő vagy alvásjavító hatással is rendelkezik. Az antidepresszív kezelés hosszabb távon (minimum 6-9 hónap) alkalmazva hatékony.
  • Szorongáscsökkentők: hatásuk gyorsabb, gyakran fél-egy órán belül megjelenik. Lehetséges mellékhatásaik és - hosszantartó alkalmazás esetén - hozzászokás veszélye miatt lehetőleg csak átmenetileg alkalmazzuk ezt a gyógyszercsoportot.
  • Altatók: elsődleges alvászavarok esetén, amennyiben az alváshigiéné (megfelelő alvás érdekében kifejtett életmód változtatások) rendben van, és az alvászavar nem pszichés zavar következménye, átmenetileg alkalmazhatjuk őket az alvás rendezése céljából.
  • Antipszichotikumok: pszichotikus állapotok, elmezavar, szkizofrénia, delúzív zavar, organikus pszichózisok esetén javítják a betegség pozitív (hallucinációk, téveszmék, zavart, nyugtalan viselkedés) és negatív (szociálisan visszahúzódó, inaktív viselkedés, színtelen, kiürült érzelmi állapot, kognitív zavarok) tüneteket. Hangulatstabilizálásra is alkalmasak bipoláris zavarban.
  • Egyéb hangulatstabilizálók: többnyire epilepsziában is alkalmazott gyógyszerek, melyek bipoláris zavar különböző fázisaiban, a hangulati ingadozás javítása vagy megelőzése céljából adhatók eredményesen.
  • Ritkábban egyéb hatásmechanizmusú gyógyszereket is használunk, például a kognitív funkciók zavara, demencia, figyelemzavar  esetén.

Pszichoterápia, pszichoterápiás módszerek

A pszichoterápia gyógyító szándékú beavatkozás, mely kommunikáció és szociális interakció révén zajlik. A terápiáknak számos irányzata, iskolája ismert. A terapeuta és a páciens a panaszok feltárása után megállapodik a terápia céljában, módszerében, időtartamában, mindkettőjük felelősségéről, teendőiről a terápia során. A terápia különböző mentális zavarok (például depresszió, szorongásos zavarok), életvezetési problémák, elakadások, magánéleti konfliktusok esetén eredményesen alkalmazható.

A rövid terápiák általában időhatároltak, néhány hónapig tartanak, céljuk többnyire a tünetek vagy a gondolkodás megváltoztatása, stresszkezelő technikák megtanítása. A hosszú terápiák akár évekig tarthatnak, céljuk a személyiség fejlesztése, az önismeret javítása, traumatikus emlékek feldolgozása.

Milyen pszichoterápiás módszereket alkalmazok?

Autogén tréning: relaxációs eljárás, mely a jobb és bal agyfélteke összehangolása révén mély ellazulás elérésére alkalmas. Konkrét és átvitt értelemben vett görcsös állapotok oldására jó. Szorongás, pánik zavar, pszichoszomatikus zavarok, alvászavar esetén segíthet. Egy megtanulható gyakorlatsor, mely rendszeres ismétlés esetén könnyen felidézhetővé, automatikussá válik. Azon a szinten kezeli a tüneteket, ahol azok létrejöttek.

Kognitív-viselkedésterápia: Napjainkban  leginkább kiterjedten alkalmazott, legjobban tanulmányozott terápiás módszer, melynek  hatékonyságát számos vizsgálatban igazolták. A kognitív terápia a pszichés panaszaink hátterében lévő gondolkodási torzítások felismerését és megváltoztatását célozza meg. A viselkedésterápiás módszerek pedig adaptív, hatékonyabb viselkedésformák elsajátításához vezetnek. Hatékony különböző szorongásos betegségek, depresszió, szenvedélybetegségek, evészavarok, kényszeres zavar, bizonyos formái pszichotikus zavarok kezelésében.

Sématerápia: A kognitív terápiából kifejlesztett, viszonylag új terápiás módszer, amely a gyermekkorunkban kialakult korai maladaptív sémáink, és aktiválódásuk esetén az aktuális viselkedésben megnyilvánuló sémamódok megismerésével, megváltoztatásával, traumatikus emlékek korrekciójával foglalkozik. A sématerápia krónikus problémák, elhúzódó hangulatzavar, személyiségzavarok (borderline, nárcisztikus, szorongó-elkerülő) kezelésére akalmas módszer.

EMDR-terápia: Az EMDR hatékony traumafeldolgozási módszer, a traumatikus élmények tehermentesítését és újraintegrációját speciális stimulációs módszer teszi lehetővé. Amikor traumatikus esemény hatása alatt vagyunk, idegi hálózataink másképpen vezetik az információt, mint egyébként, ezért az nem tud átmenni a normál feldolgozási folyamaton. EMDR-terápia során egy meghatározott protokollt követve lehetővé tesszük, hogy az információ átkerüljön a hagyományos, adaptív neuronhálózatokra, és így már megtörténhet a feldolgozás. A módszer alkalmas poszttraumás stressz zavar, kényszeres, fóbiás panaszok kezelésére. Számos stabilizációs technika megtanítása is a terápia része.

Párterápia: Párkapcsolati problémák, krízisek, kommunikációs problémák esetén közösen foglalkozunk a párral, és problémáik hátterében megpróbáljuk felismerni kapcsolati dinamikájukat, kötődési stílusukat, aktiválódott sémáikat és sémamódjaikat. Olyan interakciókat alkalmazunk, amelyek ezekben egészségesebb egyensúlyt teremtenek. Rendelésemen leginkább a sémapárterápia módszerét alkalmazom.

A cél minden esetben a funkcióképesség, az életminőség javítása, visszaállítása

Kérdése van?

Hívjon vagy keressen emailben a további részletekkel kapcsolatban!